Aikido

​​In our workshops we often refer to an oriental martial art: Aikido. While some martial arts originated from the idea of attcking your opponent, Aikido is all about "switching on your fellow"; it is a way of defending yourself, while protecting your "opponent". This philosophy makes it a perfect metaphor for the Harvard method of negotiation.​

What is Aikido?

In een experiment vroeg men eens een aantal mensen om de beurt op een smalle plank te gaan staan. Rondom deze plank was een tent, beschilderd met verticale strepen. Deze tent liet men draaien. Al deze mensen verloren hun balans en vielen van de plank.

 

Vervolgens vroeg men een aantal Aikidoka’s op de plank te gaan staan. Geen van hen viel eraf: ze hadden een innerlijke kracht ontwikkeld die hen in staat stelde overeind te blijven, recht en in hun midden te blijven.

Tegenwoordig zie je hoe steeds meer mensen het moeilijker krijgen om in een omgeving, die voortdurend in beweging en in verandering is, overeind te blijven.

De Aiki Aanpak is in essentie gericht op het ontdekken van onze innerlijke kracht. Dan lijk je op het oog van de orkaan: tegelijk stil en die enorme bron van kracht en dynamiek. Dan ben je geen gevolg meer, maar oorzaak. Dan leef en werk je vanuit je midden

 

The three syllables in ‘Aikido’ all have their own meaning:

AI​

Balance and harmony.

KI

Lifelust, breathing power, the essence, the human being. Comparable to the Hebrew word 'ruach', or 'spiritus' in Latin

DO

Comparable to the Chinese word ‘tao’ for journey.

Aalt Aalten

In welk gezelschap dan ook, Aalt komt overal op sokken binnen. Hij levert het bewijs dat om diepe indruk te maken, schoenen niet belangrijk zijn. Hij start doorgaans met deze openingsvraag. ‘’Ben je bereid om de komende 3 uur de wereld een beetje anders te bekijken?”
 

Aalt is gefascineerd door de talloze oefeningen in krijgskunsten die een geweldige metafoor vormen voor het dagelijks leven als ook voor het bedrijfsleven. Hieruit ontwikkelde hij de Aiki Aanpak, een methode waarbij Aikido principes worden ervaren, zonder daarbij de krijgskunst zelf te beoefenen. Hierdoor kan men o.a. op effectieve wijze kalmte en overzicht behouden bij stress, met aanzienlijk minder inspanning prestaties leveren en een zeer vitale en productieve omgeving creëren.

Aalt studeerde Sociale Wetenschappen en Psychomotorische Therapie in Amsterdam. Hij houdt zich ruim 40 jaar bezig met het beoefenen van krijgskunsten en de vertaling daarvan naar het dagelijks leven, topsport en het bedrijfsleven. Voornamelijk geeft hij dit in de vorm van management trainingen en leiderschap trainingen wereldwijd.

Aikido & Constructief Onderhandelen

Aikido vormt een belangrijk onderdeel van onze training Constructief Onderhandelen. Aalt neemt neemt je mee in zijn Aiki Aanpak en dat is gegarandeerd een unieke en prettig confronterende ervaring. Aansluiten en samen verder, de kunst van het inschakelen van de ander zijn daarin belangrijke elementen. Door fysieke oefeningen ervaar je ‘aha-erlebnissen’ die je de rest van je leven meedraagt.

"Aalt Aalten traint al 25 jaar de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Hij wordt gezien als een van de best bewaarde geheimen voor topmanagers in ons land [...] De enige inspirerende cursus die ik ooit heb gevolgd". 

(Heitema, Financieel Dagblad 2008)

RoutsLaeven

Loosdrechtse Bos 21A

1213 RH Hilversum

The Netherlands

+31(0)35 62 88 899

info@routslaeven.nl

Follow RoutsLaeven on:

  • LinkedIn RoutsLaeven
  • Facebook RoutsLaeven
  • Twitter RoutsLaeven

We support:

Onderhandeltechnieken
Onderhandelen
Training in onderhandelen

© RoutsLaeven & Partners B.V.